Rasszizmus

„Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van.”
(Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata)

Az a veszélyes, hogy csak azt tanítják meg nekünk, hogy nem szabad rasszistának lenni, de nem tanítanak meg nem félni, nem tanítanak meg szembenézni a problémával.

Grecsó Krisztián

A rasszistával az a baj, hogy nem tartja be a törvényeinket és nem tiszteli a kultúránkat. A rasszista felsőbbrendűnek tartja magát másoknál. Elsősorban nem is önmagát tartja felsőbbrendűnek, hanem azt a csoportot, amelyhez a származása révén tartozik. Önmagát pedig ennek a csoportnak a tagjaként helyezi mások fölé.

Keresztesi József

Bár teljes mértékben elfogadhatónak tartom, hogy előítéleteim legyenek, tisztában is vagyok azzal, hogy vannak, azért fogadom el őket, mert megtanultam, hogy muszáj, hogy dobozok legyenek a fejünkben.

Rácz Zsuzsa

Cikkek

Dél-dunántúli régió záróesemény

Várunk szeretettel december 9-én, szerdán 17.30-tól a dél-dunántúli régió záróeseményére a Nappaliba.

Tovább

Neked mindegy? – Workshop társadalmi problémák irodalmi feldolgozásáról és díjátadó záróbuli

A műhelymunkán az NNM mentorainak és tanárainak vezetésével legfőbb tapasztalatait és legsikeresebb módszereit osztja meg a stáb a résztvevőkkel, miközben alkalom nyílik új ötletek…

Tovább

Észak-magyarországi régió záróesemény

Várunk szeretettel december 3-án, csütörtökön 17.30-tól az észak-magyarországi régió záróeseményére a Helynekembe.

Tovább

Gratulálunk Szendi Szonjának a dél-alföldi régió összesített első helyezettjének!

Tegnap kihirdettük a dél-alföldi régió győzteseit az eddigi három forduló összesített pontszámai alapján.
Az első helyen Szendi Szonja végzett 27 ponttal, a második helyezett Farkas Eszter lett 25 ponttal, a harmadik pedig Vulgarasz Zoé lett 24 ponttal
Gratulálunk!!!

Tovább

Eredményhirdetés - legjobb alkotások rasszizmus témában

A rasszizmus témakörre beérkezett pályázatok legjobb tíz alkotása közül a szakmai zsűri kiválasztotta az első három helyezettet.

Tovább

Dél-alföldi régió záróesemény

Várunk szeretettel november 24-én, kedden 17.30-tól a dél-alföldi régió záróeseményére és slam poetry-versenyre a Hungiba.

Tovább

A régiónkénti 10 legjobb alkotás rasszizmus témában

A 3 kiemelt régióból a szakmai zsűri kiválasztotta a régiónkénti legjobb 10-10 alkotást.

Tovább

Keresztesi József a rasszizmusról

A rasszizmus egy csoport faji alapú elkülönülése és/vagy elkülönítése. Amikor valaki a saját csoportját, környezetét faji alapon magasabb rendűnek nyilvánítja, mint a többit, illetve egy másik csoportot megpróbál kirekeszteni, elkülöníteni a többségi társadalomból szintén faji, származási alapon.

Tovább

Elindult a harmadik forduló, csatlakozzatok, írjatok! - Horváth Kristóf-Színész Bob felhívása

Helló slammerek, nekünk nem mindegy, mit gondoltok a rasszizmusról, kirekesztésről, csatlakozzatok, írjatok!

Tovább

Elindult a harmadik forduló, csatlakozzatok, írjatok! - Rácz Zsuzsa felhívása

Helló Észak-Magyarország, nekünk nem mindegy, mit gondoltok a rasszizmusról, kirekesztésről, csatlakozzatok, írjatok!

Tovább

Elindult a harmadik forduló, csatlakozzatok, írjatok! -Grecsó Krisztián felhívása

Helló Dél-Alföld, nekünk nem mindegy, mit gondoltok a rasszizmusról, kirekesztésről, csatlakozzatok, írjatok!

Tovább

Elindult a harmadik forduló, csatlakozzatok, írjatok! - Keresztesi Jószef felhívása

Helló Dél-Dunántúl, nekünk nem mindegy, mit gondoltok a rasszizmusról, kirekesztésről, csatlakozzatok, írjatok!

Tovább

Rácz Zsuzsa a rasszizmusról

Miskolcon nőttem fel a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években. Jólétben élt akkor a város, ennek ellenére, emlékszem, mennyire csodálkoztam, amikor kezdett kinyílni az értelmem, kezdtem érteni, mi történik velem, hogy a sulimban, ahová nagyon sok cigány gyerek járt (így neveztük őket akkor), milyen sokan cigányoznak.

Tovább

Grecsó Krisztián a kirekesztésről

A rasszizmus faji megkülönböztetés, amikor valakit azért bélyegzek, ítélek meg, vagy tartom magam távol tőle, mert más a bőrszíne, más, mint én, nem olyan, mint a többség, vagy nem olyan, mint az a világ, amit ismerni vélek, ami az én valóságom, semmit sem tudok róla, semmilyen módon nem érintkezem vele, de előzetes koncepció révén véleményem van róla.

Tovább

Grecsó Krisztián: Hol lakik a gyűlölet?

Megsodorom a rakétát, aztán nagyvonalúan odaadom Jánosnak. Gyújtsa meg ő. Joshi barátunk, a japán cserediák magyarul tanul az étkezőben, néha bekiabál a nappaliba, hogy ugye nem?

Tovább

A ronda cipő

A Nekem nem mindegy országos kampány és irodalmi verseny számos résztvevője, alkotó fiatalok, tanárok, koordinátorok összemérték erejüket a múlt hétvégén a IV. Országos Slam Poetry Bajnokság elődöntőjén az Anker'tben. Az eseményről az NNM egyik szakmai vezetője, Galambos Attila írt. A döntő október 25-én lesz a Trafóban.

Tovább

Elindult az irodalmi alkotóverseny harmadik fordulója

"Az ember és a kenyér színe fehér."  - A pályázat következő fordulója a rasszizmussal, kirekesztéssel foglalkozik. A munkák szólhatnak a rasszizmus általános kérdéseiről, a rasszizmus elszenvedőiről, a rasszizmus hétköznapi vagy extrém formáiról, a társadalom reakcióiról, a lehetséges kiutakról.

Tovább

Rácz Zsuzsa ajánlja a rasszizmus témakörben - Szép Ernő: Emberszag (részletek)

Üveg

Szombati nap költöztünk oda. Mi történik rögtön az első este, kérem. Éjfél felé. Magam is aludtam már, olyan fáradság volt az egész nap való rendezkedés. Vonít a légiriadó; felkapkodjuk magunkat, igyekszünk az óvóhelyre lefele, két-három lépcsőfoknál tartunk, irtó dördület, utána üvegcsörömpölés mindenfelől.

Tovább

Keresztesi József: Néhány mondat a rasszizmusról

A rasszistával az a baj, hogy nem tartja be a törvényeinket és nem tiszteli a kultúránkat.

Tovább

Rácz Zsuzsa: Félmunka

Évekkel ezelőtt történt, de ma is emlékszem a végtelen kétségbeesésre, amely elfogott. Amikor anya lettem, különös változáson mentem át, az addig biztonságosnak és kiszámíthatónak érzett világunkat veszélyekkel teli, ordas helynek éreztem jó ideig. De aznap ragyogó őszi idő volt, néhány hónapos kisbabámmal elmerészkedtem az otthonunkhoz közel eső orvosi rendelőbe, hogy a hivatalos gyedes…

Tovább

Keresztesi József ajánlja a rasszizmus témakörben - Szolláth Dávid: Strange fruit

“A színpad fokozatosan elsötétül, a pincérek abbahagyják a jövés-menést. A közönség is elcsendesedik. Néhány háttal ülő ember odafordul a színpad felé. Az egyikük, egy kövér, szűkzakós férfi, nyakában hatalmas asztalkendővel, fogpiszkálót táncoltat a szájában. Csak a nézőtéri asztalok halvány, zöldessárga fényei szivárognak itt-ott a pliszírozott, aranyrojtos burák alól. Aztán felkapcsolnak egy…

Tovább

Mi a rasszizmus - mi a kirekesztés?

Amikor a rasszizmusról beszélünk, a hátrányos megkülönböztetés egy speciális fajtájáról gondolkodunk. Ahhoz, hogy megértsük, egy ember vagy embercsoport egy másik embert vagy emberek csoportját milyen előítéletek, téveszmék, rögzült sémák vagy társadalmi-gazdasági-politikai akarat mentén különböztet meg, tisztáznunk kell, az ilyen gondolkodásnak miféle alapvető megnyilvánulási formáival…

Tovább
Alkotások