Erőszak

„Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.”
(Magyarország Alaptörvénye)

A fizikai és lelki erőszak általában a türelmetlenségből jön, a rengeteg haragból, gyűlöletből, abból, hogy nem tudunk egymásnak megbocsátani.

Grecsó Krisztián

Arra, hogy miért nem helyes erőszakot alkalmazni bárkivel szemben, létezik egy nagyon egyszerű válasz: azért, mert szabadnak születtünk. És az erőszak nem más, mint ennek a szabadságnak a korlátozása.

Keresztesi József

Az erőszak minden esetben visszaélés a másik szabadságával. (…) Miért nem lehet ilyet csinálni? Azért, mert emberek vagyunk. Nagyon fontos, hogy empátiával közelítsünk egymás felé, és megértsük a másik okait.

Rácz Zsuzsa

Cikkek

Dél-dunántúli régió záróesemény

Várunk szeretettel december 9-én, szerdán 17.30-tól a dél-dunántúli régió záróeseményére a Nappaliba.

Tovább

Neked mindegy? – Workshop társadalmi problémák irodalmi feldolgozásáról és díjátadó záróbuli

A műhelymunkán az NNM mentorainak és tanárainak vezetésével legfőbb tapasztalatait és legsikeresebb módszereit osztja meg a stáb a résztvevőkkel, miközben alkalom nyílik új ötletek…

Tovább

Észak-magyarországi régió záróesemény

Várunk szeretettel december 3-án, csütörtökön 17.30-tól az észak-magyarországi régió záróeseményére a Helynekembe.

Tovább

Gratulálunk Szendi Szonjának a dél-alföldi régió összesített első helyezettjének!

Tegnap kihirdettük a dél-alföldi régió győzteseit az eddigi három forduló összesített pontszámai alapján.
Az első helyen Szendi Szonja végzett 27 ponttal, a második helyezett Farkas Eszter lett 25 ponttal, a harmadik pedig Vulgarasz Zoé lett 24 ponttal
Gratulálunk!!!

Tovább

Dél-alföldi régió záróesemény

Várunk szeretettel november 24-én, kedden 17.30-tól a dél-alföldi régió záróeseményére és slam poetry-versenyre a Hungiba.

Tovább

A ronda cipő

A Nekem nem mindegy országos kampány és irodalmi verseny számos résztvevője, alkotó fiatalok, tanárok, koordinátorok összemérték erejüket a múlt hétvégén a IV. Országos Slam Poetry Bajnokság elődöntőjén az Anker'tben. Az eseményről az NNM egyik szakmai vezetője, Galambos Attila írt. A döntő október 25-én lesz a Trafóban.

Tovább

A régiónkénti 10 legjobb alkotás erőszak témában

A 3 kiemelt régióból a szakmai zsűri kiválasztotta a régiónkénti legjobb 10-10 alkotást.

Tovább

Jó hír a nyári szünet előtt - június 15-ig tölthetitek fel erőszak témában az alkotásotokat!

Örömmel jelentjünk, hogy az erőszak téma benyújtásiu határidejét meghosszabbítottuk, egészen az iskolai tanév végéig, június 15-ig! Még nem késő regisztrálni, csatlakozni, írni!

Tovább

Meghosszabbítottuk a második forduló - erőszak - benyújtási határidejét május 31-re

Csatlakozzatok, regisztráljatok, írjatok!

Tovább

Horváth Kristóf - Színész Bob "mondókája" az erőszakról

Horváth Kristóf - Színész Bob "mondókája" az erőszakról

Tovább

Rácz Zsuzsa az erőszakról

Az erőszak az abúzus, vagyis a visszaélés formája, amikor valaki vagy valami (ez egy szervezet is lehet) visszaél azzal, hogy hatalma, erőfölénye van, és ezzel kárt okoz vagy hátrányos helyzetbe hoz akár fizikális bántalmazással valakit (az áldozatot), aki elszenvedi ezt.

Tovább

Keresztesi József az erőszakról

Az erőszak kérdése nagyon összetett. Mint jelenség bizonyos szinten áthatja az egész kultúránkat, a legkülönbözőbb területeken és szinteken szembesülhetünk vele. 

Tovább

Grecsó Krisztián az erőszakról

Nőt nem bántunk, meg férfit sem bántunk, gyereket sem bántunk. A család nem az a terep, ahol bántunk bárkit is. Nőt nem, férfit nem, gyereket nem. A bántás családon belül nem csak azt jelenti, hogy ütsz, hanem azt is, hogy nem úgy szólsz, vagy épp úgy szólsz.

Tovább

Keresztesi Jószef: Egy pofon mint olyan

Létezik az erőszaknak az a súlyosabb formája, amely a büntetőjog illetékességi területére esik. Súlyosan megverni, kirabolni, megerőszakolni valakit: ezek a tettek bűncselekmények, és – jó esetben – komoly következményekkel járnak. Vagy éppen többnyire nem járnak következményekkel: jellemzően ilyen a családon belüli erőszak, amely az esetek túlnyomó részében büntetlen marad.

Tovább

Rácz Zsuzsa: Pénz számolva, asszony verve jó? És a gyerek? Azt is jó verve?

Kevés olyan „aranyigazság” akad, amelyet annyira rühellek, mint ezt. Ha tehetném, édes jó anyanyelvünkből egyetlen tollvonással tüntetném el egyszer s mindenkorra. Persze az égvilágon semmire nem mennék ezzel, mert olyan mélyen ette bele magát a magyar közgondolkodásba, mint ajtófélfába a szú.

Tovább

Mi az erőszak?

Erőszak: egy másik lényt lelki vagy fizikai szenvedés okozásával, erőfölénnyel olyan cselekvésre, gondolkodásra, viselkedésre bírni, amit nem szabad akaratából választ.

Tovább
Alkotások
1. helyezett
Vilmos Noémi
Vers
1. helyezett
Vulgarasz Zoé
Novella
2. helyezett
Nagy Máté
Novella
2. helyezett
Farkas Eszter
Esszé