Aktuális

Keresztesi József az erőszakról

Az erőszak kérdése nagyon összetett. Mint jelenség bizonyos szinten áthatja az egész kultúránkat, a legkülönbözőbb területeken és szinteken szembesülhetünk vele. 

Tovább

Grecsó Krisztián az erőszakról

Nőt nem bántunk, meg férfit sem bántunk, gyereket sem bántunk. A család nem az a terep, ahol bántunk bárkit is. Nőt nem, férfit nem, gyereket nem. A bántás családon belül nem csak azt jelenti, hogy ütsz, hanem azt is, hogy nem úgy szólsz, vagy épp úgy szólsz.

Tovább

Keresztesi Jószef: Egy pofon mint olyan

Létezik az erőszaknak az a súlyosabb formája, amely a büntetőjog illetékességi területére esik. Súlyosan megverni, kirabolni, megerőszakolni valakit: ezek a tettek bűncselekmények, és – jó esetben – komoly következményekkel járnak. Vagy éppen többnyire nem járnak következményekkel: jellemzően ilyen a családon belüli erőszak, amely az esetek túlnyomó részében büntetlen marad.

Tovább

Rácz Zsuzsa: Pénz számolva, asszony verve jó? És a gyerek? Azt is jó verve?

Kevés olyan „aranyigazság” akad, amelyet annyira rühellek, mint ezt. Ha tehetném, édes jó anyanyelvünkből egyetlen tollvonással tüntetném el egyszer s mindenkorra. Persze az égvilágon semmire nem mennék ezzel, mert olyan mélyen ette bele magát a magyar közgondolkodásba, mint ajtófélfába a szú.

Tovább

Mi az erőszak?

Erőszak: egy másik lényt lelki vagy fizikai szenvedés okozásával, erőfölénnyel olyan cselekvésre, gondolkodásra, viselkedésre bírni, amit nem szabad akaratából választ.

Tovább

Íme a régiónkénti 10 legjobb alkotás szólásszabadság témában

A kiemelt régiókból a szakmai zsűri kiválasztotta a régiónkénti legjobb 10-10 alkotást.

Tovább

Lezárult az első forduló!

Köszönjük a beérkezett pályaműveket, a következő napokban elkezdődik a kiválasztás, zsűrizés és mentorálás.

Tovább

Inspiráció a szólásszabadság témához

Március 31-ig tölthettek fel alkotást a szólásszabadság témában, íme néhány gondolatébresztő szöveg az író-mentorok ajánlásával. Hajrá, fogalmazd meg te is a véleményedet!

Tovább