A VERSENY RÉSZTVEVŐI

1. Kiemelt régiók

A Nekem nem mindegy program alkotói versenye és tehetséggondozó programja három régióban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország) zajlik: ezen régiókban működő valamennyi középfokú iskola (gimnázium, szakközépsíkóla, szakiskola) 14-20 év közötti tanulója részt vehet a versenyben.

A kiemelt régiókból jelentkező, a versenyben induló diákok és pedagógusok legjobbjai minden téma zárásakor díjazásban részesülnek, és fordulónként gyűjtik a pontokat, amellyel versenyeznek az egész éves programban.

2. Nyitott verseny

Az ország bármely részéről szabadon csatlakozó 14-20 éves fiatalok és pedagógusok számára is biztosítjuk az alkotások feltöltését és a segédanyagokhoz való hozzáférést. Ebben a kategóriában olvasói szavazatok alapján díjazzuk a legjobb alkotásokat. 

A VERSENY TÉMÁI ÉS AZ ALKOTÁSOK FELTÖLTÉSÉNEK HATÁRIDEJE

1. „Ne szólj szám, nem fáj fejem.” – szólásszabadság (2015. március 31.)
2. „Pénz számolva, asszony verve jó.” – erőszak (2015. május 17.)
3. „Az ember és a kenyér színe fehér.” – rasszizmus (2015. október 11.)
4. „Ezt is elviszem magammal.” – elvándorlás (2015. december 6.)

REGISZTRÁCIÓ ÉS ALKOTÁSOK FELTÖLTÉSE

Először regisztrálni kell az oldalon, majd a saját profiloldalba belépve feltölteni az alkotást (alkotásokat) az aktuális témában.

Az alkotásodat a felületen mindig az aktuális téma beküldési határideje előtt négy héttel aktiváljuk. 

Egy témában maximum három versenymunka tölthető fel, akár különböző műfajokban is, de egyetlen alkotással is lehet indulni a versenyben. Az egyes témák feldolgozásához és kibontásához pedagógusok és fiatalok számára segédanyagok találhatók a program honlapján.

A feltöltött szövegek nem sérthetik más személy vagy csoport emberi méltóságát, és nem tartalmazhatnak kirekesztő, gyűlöletkeltő megfogalmazásokat.

KIVÁLASZTÁS, ÉRTÉKELÉS

A feltöltött alkotásokat a programban együttműködő pedagógusok és szakmai zsűri fogják elbírálni és kiválasztani közülük iskolánként (5-10 alkotás) és a régió legjobbjait (10 alkotás).

A régiónként kiválasztott 10 legjobb munka jut tovább a versenyben, a szerzőjüknek esélye lesz arra, hogy átdolgozza a versenymunkáját, pontokat gyűjtsön, és szakaszgyőztesként bekerüljön a legjobb három közé. A szakaszonként gyűjtött pontok összeadódnak az egész éves versenyben.

Pontozás
A beküldött alkotások értékelésében (pontozásában) pedagógusok, írók és irodalmi szerkesztők vesznek részt. Célunk a leginspiratívabb alkotások kiválasztása, népszerűsítése és díjazása. A pontozási szisztéma mindenki számára biztosítja, hogy folyamatosan versenyben maradjon, azaz egy forduló első helyezettje automatikusan nem tudja megnyerni az összesítet versenyt.

Minden beküldött alkotás 1 pontot kap.
A régiónként kiválasztott 10-10 alkotást a szakmai zsűri értékelése, döntése alapján rangsoroljuk és további pontokat kapnak:
10. helyezett 4+1 pont
  9. helyezett 4+1 pont
  8. helyezett 4+1 pont
  7. helyezett 5+1 pont
  6. helyezett 5+1 pont
  5. helyezett 5+1 pont
  4. helyezett 6+1 pont
  3. helyezett 6+1 pont
  2. helyezett 7+1pont
  1. helyezett 9+1 pont

Az elért pontszámokat mindenki saját profiloldalán látja. Szeretnénk megerősíteni, hogy a pontozás („verseny”) csak a szakmai zsűri véleményét tükrözi és a díjak kiosztásához nyújt segítséget számunkra. Az jóval fontosabb, hogy megosztottad gondolataid és a következő témákat is feldolgozod.

MENTORÁLÁS

A minden régióban iskolánként kiválasztott tíz leginspirálóbb alkotás közül a Litera irodalmi portál szerkesztőiből és az NNM szervezőiből álló zsűri kiválasztja a régió tíz legjobbnak ítélt alkotását, amelyet a régió mentora véleményez. A mentori tanácsok és értékelés után egy hét áll rendelkezésre, hogy az alkotásotokat újraszerkesszék.

EREDMÉNYHIRDETÉS, DÍJAZÁS

A régiónként tíz legjobb, leginspirálóbb átdolgozott alkotásból ezt követően a szakmai zsűri kiválasztja a régió legjobb három alkotását, azaz a szakaszgyőzteseket, akik értékes jutalomban részesülnek, és esélyük lesz a végső győzelemre is.

Az aktuális téma lezárása után közvetlenül új témát és versenyszakaszt indítunk el, amelyre új alkotásokat várunk, így mindenki újra lehetőséget kap a szakaszgyőzelemre, és így a végső győzelemre is.

DÍJAK

1. KIEMELT RÉGIÓ DÍJAI

a) TÉMA GYŐZTESEK

A szakaszdöntőkbe régiónként 10-10 fiatal kerül, akikkel a régió mentorai külön foglalkoznak, közülük kerülnek ki témagyőztesek, azaz a régiónkénti legjobb három alkotás szerzői, akik könyvcsomag jutalomban részesülnek.

A díjazottak kiválasztásában pedagógusok, a Litera.hu irodalmi szerkesztői és írók vesznek részt.

A legjobb alkotásokat a Litera.hu oldalain is publikáljuk.

b) RÉGIÓS GYŐZTESEK

A harmadik forduló után, 2015 októberében régiós győzteseket hirdetünk a három forduló összesített pontszámai alapján. A régiós első helyezettek iPad mini-t és könyvjutalmat kapnak. Pontegyenlőség esetén a Litera.hu szakmai zsűrije hirdet végeredményt.

A második és harmadik helyezettek koncert- és színházjegyeket és könyvjutalmat nyernek.

c) KÖZÖNSÉGDÍJ

A feltöltött alkotások közül a legtöbb Facebook lájkot kapott alkotó meglepetés különdíjban részesül.

A legjobb alkotásokat a Litera.hu oldalain is publikáljuk.

A legjobb régiós alkotók és tanáraik meghívást kapnak Budapestre, a Litera hagyományos előszilveszteri nagyrendezvényére a Trafó Kortárs Művészetek Házába 2015 december 30-án.

d) PEDAGÓGUS KÜLÖNDÍJ

A témák feldolgozására és kibontására buzdítunk minden pedagógust, akik foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel és osztályukban, és diákjaikkal csatlakoznak a versenyhez. .

A legtöbb diákregisztrációval rendelkező pedagógusok – a versenyző régiókban maximum 4-4 fő– értékes könyv- és ajándékutalványban részesül.

e) ORSZÁGOS GYŐZTESEK

Az összesített régiós eredmények alapján maximum 12 alkotó jut az országos döntőbe. A legjobb régiós alkotások közül a Litera.hu zsűrije országos győzteseket is hirdet.

A legjobb fiatal szerzők fellépési lehetőséget kapnak a Litera 14. előszilveszteri estjén és különdíjban részesülnek.

2. NYITOTT VERSENY DÍJA

Olvasói szavazatok alapján a legjobb alkotások közül a szakmai zsűri minden témaforduló után a legjobb három alkotás szerzőjének könyvjutalmat ad.

A legjobb alkotásokat a Litera.hu oldalain is publikáljuk.

HOZZÁJÁRULÁS

Hozzájárulok ahhoz, hogy a program szervezői az általam feltöltött, elsősorban személyes adatokat a mindenkor hatályos adatvédelmi és szerzői jogi szabályoknak megfelelően kezeljék, felhasználják.