RÁCZ ZSUZSA ÍRÓ
AZ ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI RÉGIÓ MENTORA

„Nekem nem mindegy, hogy elmondhatom-e a véleményemet, vagy félek. Nekem nem mindegy, hogy el merik-e mondani a véleményüket mások nekem.”

Bio
Portré
Hitvallás

Örültem a felkérésnek, mert nekem sosem volt mindegy, hogyan élünk, hogyan élnek a körülöttem lévők, a szeretteim, a rokonok, a barátok, az ismerősök és az ismeretlenek. Nekem fontos, hogy alakítsam, amiben élek, a jelenemet és a jövőmet.

Cikkek

Neked mindegy? – Workshop társadalmi problémák irodalmi feldolgozásáról és díjátadó záróbuli

A műhelymunkán az NNM mentorainak és tanárainak vezetésével legfőbb tapasztalatait és legsikeresebb módszereit osztja meg a stáb a résztvevőkkel, miközben alkalom nyílik új ötletek…

Tovább

Észak-magyarországi régió záróesemény

Várunk szeretettel december 3-án, csütörtökön 17.30-tól az észak-magyarországi régió záróeseményére a Helynekembe.

Tovább

A régiónkénti 10 legjobb alkotás rasszizmus témában

A 3 kiemelt régióból a szakmai zsűri kiválasztotta a régiónkénti legjobb 10-10 alkotást.

Tovább

Elindult a harmadik forduló, csatlakozzatok, írjatok! - Rácz Zsuzsa felhívása

Helló Észak-Magyarország, nekünk nem mindegy, mit gondoltok a rasszizmusról, kirekesztésről, csatlakozzatok, írjatok!

Tovább

Rácz Zsuzsa a rasszizmusról

Miskolcon nőttem fel a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években. Jólétben élt akkor a város, ennek ellenére, emlékszem, mennyire csodálkoztam, amikor kezdett kinyílni az értelmem, kezdtem érteni, mi történik velem, hogy a sulimban, ahová nagyon sok cigány gyerek járt (így neveztük őket akkor), milyen sokan cigányoznak.

Tovább

Rácz Zsuzsa ajánlja a rasszizmus témakörben - Szép Ernő: Emberszag (részletek)

Üveg

Szombati nap költöztünk oda. Mi történik rögtön az első este, kérem. Éjfél felé. Magam is aludtam már, olyan fáradság volt az egész nap való rendezkedés. Vonít a légiriadó; felkapkodjuk magunkat, igyekszünk az óvóhelyre lefele, két-három lépcsőfoknál tartunk, irtó dördület, utána üvegcsörömpölés mindenfelől.

Tovább

Rácz Zsuzsa: Félmunka

Évekkel ezelőtt történt, de ma is emlékszem a végtelen kétségbeesésre, amely elfogott. Amikor anya lettem, különös változáson mentem át, az addig biztonságosnak és kiszámíthatónak érzett világunkat veszélyekkel teli, ordas helynek éreztem jó ideig. De aznap ragyogó őszi idő volt, néhány hónapos kisbabámmal elmerészkedtem az otthonunkhoz közel eső orvosi rendelőbe, hogy a hivatalos gyedes…

Tovább

Mi a rasszizmus - mi a kirekesztés?

Amikor a rasszizmusról beszélünk, a hátrányos megkülönböztetés egy speciális fajtájáról gondolkodunk. Ahhoz, hogy megértsük, egy ember vagy embercsoport egy másik embert vagy emberek csoportját milyen előítéletek, téveszmék, rögzült sémák vagy társadalmi-gazdasági-politikai akarat mentén különböztet meg, tisztáznunk kell, az ilyen gondolkodásnak miféle alapvető megnyilvánulási formáival…

Tovább

A régiónkénti 10 legjobb alkotás erőszak témában

A 3 kiemelt régióból a szakmai zsűri kiválasztotta a régiónkénti legjobb 10-10 alkotást.

Tovább

Már csak 1 hét és kiderülnek a régiós legjobbak!

A kiemelt régiók mentorai értékelték a régiónkénti 10 legjobb alkotást, aki kiváncsi rá, elolvashatja az Alkotások menüpont alatt a Továbbjutott feliratú alkotásokra kattintva.

 

Tovább

Rácz Zsuzsa az erőszakról

Az erőszak az abúzus, vagyis a visszaélés formája, amikor valaki vagy valami (ez egy szervezet is lehet) visszaél azzal, hogy hatalma, erőfölénye van, és ezzel kárt okoz vagy hátrányos helyzetbe hoz akár fizikális bántalmazással valakit (az áldozatot), aki elszenvedi ezt.

Tovább

Rácz Zsuzsa: Pénz számolva, asszony verve jó? És a gyerek? Azt is jó verve?

Kevés olyan „aranyigazság” akad, amelyet annyira rühellek, mint ezt. Ha tehetném, édes jó anyanyelvünkből egyetlen tollvonással tüntetném el egyszer s mindenkorra. Persze az égvilágon semmire nem mennék ezzel, mert olyan mélyen ette bele magát a magyar közgondolkodásba, mint ajtófélfába a szú.

Tovább

Íme a régiónkénti 10 legjobb alkotás szólásszabadság témában

A kiemelt régiókból a szakmai zsűri kiválasztotta a régiónkénti legjobb 10-10 alkotást.

Tovább

Lezárult az első forduló!

Köszönjük a beérkezett pályaműveket, a következő napokban elkezdődik a kiválasztás, zsűrizés és mentorálás.

Tovább

Csatlakozásra buzdítanak mentoraink is!

Nézzétek meg író-mentoraink és slam-mentorunk lelkesítő felhívását a csatlakozásra!

Tovább

Rácz Zsuzsa magáról és a NNM-programról

Nekem nem mindegy, sosem volt mindegy, hogyan élünk, hogyan élnek a körülöttem lévők, a szeretteim, a rokonok, a barátok, az ismerősök és az ismeretlenek. Nekem fontos, hogy alakítsam, amiben élek, a jelenemet meg a jövőmet is.

Tovább

Rácz Zsuzsa a szólásszabadságról - Szabadság startup

Elsős gimnazistaként az 1980-as évek végén még gőzöm sem volt arról, hogy mi a diktatúra és a demokrácia közötti különbség. Így történhetett, hogy valószínűleg én voltam az utolsó ember, aki megvette Miskolcon Kádár János, Magyarország legutolsó előtti diktátorának beszéd-gyűjteményét.

Tovább