Szólhatok?

Műfaj: Esszé

Szólásszabadság. Az első gondolat, ami az embereknek először eszébe jut erről a szóról: jogunk van a felszólaláshoz. Bárhol, bármikor kimondhatjuk véleményünket bármivel kapcsolatban. Én mégsem gondolok ilyen egyszerűen a szólásszabadságra. Ha minden ember kimondaná saját gondolatait, hatalmas káosz keletkezne, mivel a legtöbben más elvben hisznek.
Ahogy a következő idézet is írja: „Ahány ember, annyi vélemény!”, vagyis! Rengeteg ember állíthatja ugyanazt egy bizonyos témában, viszont az nem azt jelenti, hogy minden másban is egyetértenek.
A legtöbben azzal sem törődnek, hogy mit mondanak. Hiszen az ember képes elveszíteni a fejét és egyszerűen csak „mondja a magáét”. A szavaknak súlya van. Erre viszont csak akkor jönnek rá, ha megtapasztalják az ellenségeskedés első jeleit. Addig pedig ki szól, ki figyelmezteti az illetőt, hogy fogja vissza magát? A válasz egyszerű! Szerintem nem kell figyelmeztetni. Az megakadályozná abban, hogy saját véleményét nyilvánosságra hozza!
Mások viszont nem mernek beszélni. Inkább elfojtják a vélemény kimondásának készségét, és hallgatnak, mert félnek a megvető tekintetektől, az elítéléstől.
Akkor mégis mit jelent a szólásszabadság, ha még véleményünk kimondására sem vagyunk képesek? Itt megállna a szó jelentése? Vagy csak gondolatban „mondhatjuk ki” véleményünket? Ha valóban jogunk lenne felszólalni, nem hátrálnánk meg, ha egy felettünk állónak kellene elmondani a véleményünket. Mert igen, ezt nem sok ember tudja megtenni. A bátraknak szerencséjük van. Na de mi van azokkal, akik félénkebbek? Nekik nem szólna a szólásszabadság joga? A választ semmilyen esetben sem szabad a személyi tulajdonságok rovására írni.
Én is egy vagyok a sok közül. Félénk vagyok. Inkább csak leírom egy fogalmazásban a véleményemet, minthogy elmondanám ország, világ füle hallatára. Hogy mi akadályoz meg benne? Szavakkal nem, érzelmekkel viszont el tudnám mondani.
Csak egy dolgot ajánlok! Ha azt látod, hogy az emberek körülötted egymás szavába vágva veszekednek, nem tudnak közös nevezőre jutni, viszont neked is van véleményed a témáról! Csak bátran ennyit kell kérdezned:
- Szólhatok?

Új alkotás feltöltése