Néma gyereknek anyja sem érti a szavát!

9. helyezett / Esszé

Szólásszabadság. Mit is jelent? Véleménynyilvánítást korlátok és megtorlás nélkül. Ide tartozik a gyülekezési jog, a cenzúra, és a vallásszabadság is. Na de mi értelme van ennek, ha nem élünk e joggal? A szólásszabadságnak egyetlen céljának kéne, hogy legyen: jobbá tenni ezt az országot. Ha meghallgatnák odafent a hatalmasok –avagy a politikusok- a kisemberek véleményét, engednék, hogy kulturáltan hallassák a hangjukat, és még esetleg el is gondolkodnának a hallottakon, nem is annyira biztos, hogy kis hazánk ennyire visszamaradott volna. Lehet, hogy a többség nem végzett több egyetemet, nem lóg sok diploma a falán, amivel kérkedhet, de lássuk be, rengeteg esetben a józan paraszti ésszel, ésszerű gondolkodással többre mehetnénk, mint a folyamatos adókivetéssel. Ha pedig mégis akadnak, akik kihasználják ezt a kiváltságot, akkor a többség sajnos olyan stílusban mondja meg a tutit, ami nehezen tolerálható. Főleg egy tüntetésre tessék gondolni: egy újabb adó, intézkedés, ami ellen a „pórnép” tiltakozik. Ez még rendben is van, hiszen Petőfit sem lökdösték el, miközben a Nemzeti Dalt szavalta. Sokan azonban olyan polgárpukkasztó stílusban szónokolnak, hogy bármennyire is logikus a gondolatmenet, mást nem ér el vele, csak azt, hogy a tömeget hergeli.
Ezzel az esszével csupán annyi a célom, hogy felhívjam az olvasók figyelmét, és bátorítsam őket arra, hogy merjenek szólni. Ne féljenek kiállni a nagyközönség elé, hiszen lehet, hogy az országunk sorsa, fejlődése múlik azon. Lehet, hogy egyszer majd belátják, hogy nekünk, átlagembereknek is lehet igazunk, és nem minden a titulus. Merjük elmondani a véleményünket, nincs mit veszítenünk, ha normális stílusban tesszük azt. A változást nekünk kell meghoznunk, nekünk kell tennünk a jobb életért, de ahhoz össze kell szednünk magunkat, és tenni azért, hogy a nagykutyák meghallgassanak. Nem vagyunk náluk kevesebbek, viszont a fotelben ülve, sörözgetve, a híradót nézve, és hőbölgve nem megyünk semmire. Ne féljünk beszélni, merjünk kiállni a változásért!

Új alkotás feltöltése

Tetszik az írás forradalmias svungja. Viszont ez az írás is – a többi esszéhez hasonlóan – elsősorban az államhatalom és az egyén viszonyára koncentrál, és elsiklik afölött, hogy a szólásszabadságnak a kisebb közösségekben (iskola, munkahely, klubok, egyesületek, város vagy városrész stb.) is alapvető szerepe van.