Szabadság nem virul a holtnak véréből..

Műfaj: Novella

1848, a népek tavasza. Egy nép harcolt a szabadságért. Nem csak a politikai szabadságért a szó hatalmáért is. Létezik vajon ez?
Itt ülök egy sötét szobába, villogó képernyő előtt és gondolkodok. Ízlelgetem a szót. Szólásszabadság. Mit jelenthet?
Elődeink egy cenzúra nélküli világról álmodtak. Szabad véleménynyilvánításról, kommunikáció elcsúfítása nélküli napi és heti lapokról. Szép kis álom mit ne mondjak. Soha meg nem valósuló képzelet. Szép gondolat,de csak rosszabb lett.
Ha ma megkérdezzünk valakit erről a témáról, tisztában van a szó jelentésével, de a hozzá kapcsolódó temérdek szabállyal nincs. Cenzúra. Van vagy nincs? Úgy gondolják, ha a törvénykönyvünk kimondja nem létét, akkor nem is létezik. Bele gondoltak abba, hogyan kerül a kedvenc cikkük az asztalra? Min megy keresztül az írás, mire kinyomtatják?Valaki megírja és puff,másnap már teljes pucér valójában olvashatjuk is. Nem ilyen egyszerű. Minden cikket mielőtt kikerülne az olvasók elé, tüzetesen át olvasnak, kijavítanak és az oda nem illő dolgokat kihúzzák. Ezek a dolgok lehetnek olyanok, amik befolyásolják egyes emberek karrierjét vagy akar súlyos lelki sérüléseket is okozhatnak.
Sok ember nem figyel a beszéd közben elhangozó mondataira. Nagyon sok lelki károkat is okozhat a hallgatók számára. Beszéd közben csak pörög a nyelve. Ez az igazi szólásszabadság, amikor nem törődünk a következményekkel, csak mondjuk és mondjuk a magunkét. Ez ritkán valósul meg, de ezt akarjuk emberek? Biztos vagyunk mi benne? Meg tudnánk csinálni?MI aki olyan dolgokba szólunk bele ,ami csak-még a legminimálisabb szóval is-bajt hozz. Komoly dolgok ezek ,mi lenne akkor ,ha mindenki egyszerre beszélne , és nem gondolná meg mit mond. Jó lenne ?Mekkora viszály törne ki a világban ha létrejönne az abszolút szólásszabadság.Még több ember halna meg és még több ellentét születne.De őszintén meggondolva ,hol lenne a szabadság?Ahogy Kölcsey is mondta régen:"Szabadság nem virul a holtnak véréből..."

Új alkotás feltöltése