Nézni és látni

Műfaj: Novella

Egy érdekes tény róla: különleges. Nem a mindennapi gyermek szemével figyeli meg a világot. Pedig kívülről olyan mint a többi. Barna rövidebb haj, kék szem. De ha ez a fiú néz, akkor lát is. Megfigyeli, és meg is jegyzi az apró mozdulatokat. És ezzel a módszerrel pár perc alatt kiismeri az embereket. Ezért félnek tőle. Ezért nem fogadják el. Minden nap bebotorkál az iskolába, leül a hátsó padba, és vizsgál. A diákokat, a tanárokat. A beszédet, a grimaszokat. Mindent magába szív.
Az udvaron a fal mellett állt az árnyékban, mintha ő is az lenne. Egyedül égszínkék jeges tekintete árulta el. Egy szőke fiú lépett elé. Négy társa mögötte. Valószínűleg a dominanciáját jött kimutatni.
- Mit bámulsz te? – kérdezte pökhendin, szinte már fenyegetően. A fiú gyorsan felmérte társát.
- Otthon zűrök vannak, de ezt nem rajtam kéne levezetned – mondta, és szeme vissza is vándorolt a távolabbi személyekre. Hangja biztos, és érzelemmentes volt.
- Miről hadoválsz?
- A szemed karikás, gyűrött a pólód, és olyan kék-zöld foltjaid vannak, amik ujjnyomokra emlékeztetnek – tisztázta. – És a kutyád is meghalt, mert nem rég még apró golden retviever szőrszálak voltak a ruhádon, most meg nincs. – Erre a szőke bedühödött.
- Mit képzelsz magadról te retardált? Nem tudsz semmit!
- Tényleg? – vonta fel a szemöldökét. A másik érezte, hogy őt figyeli a többi srác. Lépnie kell. Megragadta a másik gallérját, és egy hirtelen mozdulattal felemelte és a falhoz szorította. A heves mozdulat közepette egy gomb lepattant a barna hajú kabátjáról. Az apró tárgy az asz-falthoz koppant és még keringőzött, mielőtt megállapodott volna egy ponton. A helyét sötét cérnaszálak jelezték.
- Jól figyelj rám. Nem kaptál rá engedélyt, hogy az életemben turkálj, szóval ne tedd. Csak éld a nyomorék életed és hagyj békén – közölte. A kék szemű annál okosabb volt, minthogy most elkezdjen kötekedni. Inkább csak belemeredt a barna foltokba amik az arcról meredtek rá. Észrevette a változást a fiú tekintetében. Mintha rájött volna hogy mit csinál, és már magától is megijedt volna.
Talpa a talajt érte amikor a másik letette, és egy szó nélkül továbbmentek. De a szőke élete már nem maradt ugyanolyan.

Új alkotás feltöltése