Pszt!

Műfaj: Esszé
Téma: Erőszak

Kiskoromban, ha rosszat álmodtam, vagy egyszerűen csak nem tudtam aludni, mindig odabújtam apa mellé. Elsírtam neki, hogy miféle szörnyetegek törtek rám az éj leple alatt, hogy hány száz világító szempár lesett a szobám sötét sarkából, és milyen förtelmes csápok kapálóztak meztelen talpam után az ágy alól. Ő sosem értett a vigasztaláshoz. Mindig csak annyit mondott, hogy „Pszt!”, majd magához ölelt és már horkolt is tovább. Én mindig duzzogtam még néhány percig, amiért nem akart velem foglalkozni, majd én is követtem őt az álmok birodalmába.

Amikor először ott aludhattam az egyik osztálytársamnál, két dolgot is megtanultam. Az első, hogy a társasházakkal az a baj, hogy nem tudsz anélkül veszekedni, hogy az összes szomszédod értesülne róla.
Dávid kilencedik születésnapját talán én jobban vártam, mint ő. Addig győzködtem, míg – vonakodva bár – meg nem hívott magához egy kétszemélyes pizsamapartira. Gazdálkodj okosan!-t játszottunk, rajzfilmeket néztünk és rengeteg szörpöt ittunk. Tízkor az anyukája elzavart minket Dávid szobájába aludni, azt mondta, mindjárt hazajön Dávid apukája. Megpróbáltam álomba merülni, de az ismeretlen illatok és neszek és a szokatlan ágy miatt nem tudtam. Éberen pislogtam a sötétben, amikor meghallottam a fülsértő csörömpölést, ami késként vágta át az éjszaka csöndjét. Fülelni kezdtem. Az elsőt egy második követte, majd egy tompa puffanás, és éktelen veszekedés. Felismertem Dávid anyukájának a hangját, a másik egy férfié volt, gondolom, az apukájáé. Kígyót békát egymásra kiabáltak. A hangos szóváltásnak egy nagy csattanás vetett véget, amire felültem az ágyban. Zokogás kúszott be az ajtó alatt. Nem értettem, hogy mi történik, de kivert a víz. Dávid viszont meg sem mozdult. Természetellenesen mereven feküdt az ágyában, arcába húzott takarójával.
Nesztelenül az ajtóhoz lépdeltem, majd lenyomtam nyirkos kezemmel a kilincset. Ahogy egy vékony fénycsík jelent meg a gyerekszoba padlóján, kikukucskáltam a résen. Dávid anyukája csillogó üvegszőnyegen feküdt a földön, és halkan nyöszörgött, miközben könnyek csíkozták az arcát. Már épp nagyobbra tártam volna az ajtót, hogy kimehessek segíteni felállni neki, amikor Dávid apukája leguggolt hozzá, majd végigsimította az arcát, hüvelykujjával elidőzve az alsó ajkán, és ennyit mondott neki: Pszt! A félelem belemart a gyomromba, a lábam remegni kezdett, alig bírt megtartani. Hangtalanul visszacsuktam az ajtót, és visszabújtam az ágyamba. A fejemre húztam a takarót, de azon az éjszakán egy szemhunyásnyit sem aludtam. Végig a férfi érdes keze, lázasan csillogó szeme és fagyos hangja járt a fejemben.
Reggel úgy éreztem, a lakás menten megfojt, és bár én tényleg megpróbáltam úgy tenni, mintha mi sem történt volna, valahányszor Dávid vagy az anyukája szemébe kellett volna néznem, elkaptam a tekintetem. Már nem játszottunk semmit, nem volt kedvünk, és apa különben is azt mondta, hogy tízre értem jön. Dávid felajánlotta, hogy lekísér.
A lépcsőház legalján jártunk már, amikor összetalálkoztunk a két öreg szomszédasszonnyal, akik tegnap is a postaládák mellett pletykáltak. Visszafogottan köszöntek nekünk, és én azonnal tudtam, hogy ők is hallottak mindent. Ugyanolyan fakó, szánakozó tekintetük volt, mint amilyen a fürdőszobatükörből nézett vissza rám reggel. Ahogy elhaladtunk mellettük, halk sutyorgásba kezdtek.
Amikor apa leparkolt a társasház előtt, nem öleltem meg Dávidot. Csak halkan elbúcsúztunk, majd elhajtottunk.
Néhány nappal később addig könyörögtem, sírtam és toporzékoltam a szüleimnek, míg meg nem engedték, hogy Dávid nálunk alhasson. Majd újra és újra ezt tettem, míg végül több időt töltött nálunk, mint otthon. De nem bánta.

A második dolog, amit azon az estén megtanultam, az az, hogy a szörnyek az ágyam alól eltűnnek. De megjelent helyettük Dávid apja, aki bármikor előléphetett a sötét zugokból éjszakánként. Bár sosem beszéltem róla, ő lett az új mumusom, aki még apa nyugtató, védelmező varázsszavát is képes volt dermesztő borzalommá változtatni. És a legszörnyűbb az volt benne, hogy tudtam, ő tényleg létezik.

Új alkotás feltöltése