Áldozatok!

Műfaj: Esszé
Téma: Erőszak

Erőszak! Bizonyára mindenkinek felelevenedik egy történet erről a szóról. Manapság gyakori a nők és a gyermekek védtelenségét kihasználó személyek tettei. Sajnálatos módon, a családon belüli erőszak nagymértékben fellelhető a közéletben.
Gondolatmenetem kisugárzik a feminizmus politikai és eszmei mozgalomra.
Kedves Olvasó!
Az Ön környezetében is van olyan nő - még ha nem is tud Maga róla, aki bántalmazások sorainak van kitéve, mint szellemileg, mint fizikailag. Ámbár az egyenjogúság a női és a férfi nem között már a 19. század második felében kiteljesedett, ennek ellenére korlátozottaknak mondhatóak. Korlátozottak és védtelenek. Kérdezem én: Valóban megvan az egyenjogúság? És ha igen, miért nem?
Nem is a tettlegességről szeretnék írni, inkább az okokról. Az okok közé sorolhatóak a gazdasági problémák. A berögződött „férfi becsület”, miszerint a családfőnek kell biztosítania az anyagi szükségletet, és a rendet. Valljuk be, elég önfejű gondolat. Példázok a munka- és keresőképtelenné váltak számával. Lineáris gondolkodásmódot vallva, a nézeteim szerint feszültséget kelt, ami pedig erőszakot szül. Ezt a társadalmi morál kelti. Egy kis történelem.. Az 1914-1918 közt zajló „Nagy Háború” idejében körülbelül 800000 magyar sebesültet regisztráltak keresőképtelenné. Abban az időben a köznép őket „fogyatékosnak” titulálták el. Már a megfogalmazás is undorító, ugye? Gondoljunk csak bele, mekkora terhet jelentett nekik, mekkora szégyen volt ez számukra. Nem tudták eltartani családjukat, nem tudták biztosítani a normákat. A feszültséget, családon belül vezették le, alkoholba menekültek, legrosszabb esetben öngyilkosak lettek. Foglalkozzunk az erőszak és az alkohol közi összefüggésre. Bizonyított tény, hogy a nagymértékben fogyasztott alkohol növeli a cselekvésre való hajlamot, vagyis egyfajta késztetést. Fizikailag vezették le a terheiket, sajnos a gyengébbik nemen és korcsoporton.
A mai napig számos családot tesz tönkre a legális drog alatt függő férfiak száma. Mentalitásom bevezetője tehát az alkohol. Sok minden kavarog a fejemben, amint meghallom azt a szót, hogy „erőszak”, és személy szerint a férfiakhoz kötöm a 20. század által berögződött felfogásuk szerint.
Hibáztatom ez ügyben a vezető réteget. A kormány által mutatott „adót adóra” pszichikum tönkreteszi a családokat, korlátozza a megélhetést. Tehát a következtetés az , hogy a politika agressziót és erőszakot szül. A vidéken élőknek utazniuk kell a konyhában szükséges alapanyagokért, alapvető tisztálkodási szerekért, ruhákért és egyéb más dolgokért. Zala megye átlagkeresete az I. negyedévben megközelítőleg 104000 Ft. Az itt élő családoknak, a fizetésük éppen hogy fedezi a költségeket (rezsi, kellő vásárlások stb.) A szülők dolgoznak. De ott vannak a gyerekek is. A gyermek pszichés fejlődéséhez szükséges kellékek a játékok. Nagymamámat idézem: „minden gyerek úgy nő, mint a bolondgomba. Csoda, hogy tudják venni a ruhákat”. Felfedezhető benne az igazság.
Édesanyám és édesapám véleménye szerint, az okozza nekik a legnagyobb fájdalmat, amikor nem tudták megadni azt, amit igazán szerettem volna. És ezt minden szülő így gondolja. Ebből megint a férfiakra nehezedik a nagyobb teher, hiszen a berögződésük ezt úgymond „követeli”. Ugye milyen abszurd felfogás? Pszichés betegségekhez vezetnek. Ezek a betegségek, és tünetek nemre különíthetőek el. Amíg a nőkre a depresszió a jellemző, a férfiakra a depresszió és az agresszió egyaránt, nagyobb mértékben az agresszió. Tehát elindul egy láncreakció, a depresszió rontja az emberi kapcsolatokat, amik feszültséget okoznak. „.. asszony verve..” – Ki más legyen verve? A gyermekeket esztétikai szempontból jobbára kímélik a férfiak, de a nőket, asszonyokat már kevésbe. Fejtegethetném a véleményem órákon át, de az összegzésre gondolva, a legfontosabb része az esszének, hogy: az asszony verve NEM jó! Az általam megfogalmazott problémák csupán csak egy töredéke az összesítettnek, mégis késztetést éreztem, hogy csupán ezeket fejtsem ki bővebben. Ezek a problémák, a nőkön csapódnak, ezzel megcáfolva a feminizmust. A férfi térdre kényszeríti a nőt! Gond gondot, erőszak erőszakot szül. Most megszólítanám azokat a férfiakat, akik valamilyen módon is bántalmazták szeretteiket: konstruálni kell a helyzeteket a lehető legkíméletesebb módon.
Zárómondatnak azt szeretném, hogy a kifejtett gondolatokat a saját környezetemben jelen lévő személyek életéből merítettem.

Új alkotás feltöltése