Az élet a tét

6. helyezett / Esszé
Téma: Erőszak

Nem is olyan régen történt velem: egy átbulizott éjszaka után a legjobb barátom lökdösni és rángatni kezdett, és a barátom sem maradhatott ki a „mókából”, ezért elmenekültem tőlük. Talán az alkohol miatt voltak agresszívak, nem tudom. Annyit mindenesetre tudok, hogy ez az enyhébb fajtája az erőszaknak, mégis teljesen lebénít. El sem merem képzelni, mit érezhetnek azok az emberek, akiket nap, mint nap megütnek. Nekem fájt, hogy ezt a barátaim követték el ellenem, de tisztában vagyok azzal, hogy akiket a családjukból bánt valaki, jobban szenvednek, nem is kicsivel.
A nők elleni erőszak hazánkban sajnos egyre gyakoribb, de tudják, mi a véleményem róla?
Hogy mernek megütni egy nőt, amikor mindenkinek egy nő adott életet? Hogy lehet az, hogy bántják, mikor a nők feladata az, hogy még több életet adhassanak a világnak? Bármilyen erőszakról is van szó, legyen az testi fenyítés, nemi erőszak, esetleg lelki terror, elfogadhatatlan. Persze tudom, rengetegen gondolják így, és semmi újat nem sikerült papírra vetnem, mégis egy kicsit úgy érzem, tudom, milyen is ez, hiszen több ízben is támadtak már rám az utcán.
Hogy mi a legrosszabb ebben azon kívül, hogy rengeteg nőt bántalmaznak ittas férjek, szeretők minden egyes nap? Az, hogy ezek az elnyomott nők félnek. Félnek kiállni magukért, félnek megvédeni magukat, félnek segítséget kérni, pedig ez a legfontosabb: nem hagyhatnánk magunkat. Természetesen minden férfiban ott van az érzés, miszerint ő a domináns fél, de sokaknál ez mégis erőszak formájában nyilvánul meg. Sokszor még maga a bántalmazó sem tudja, miért teszi.
Nekem szerencsém volt, meg tudtam védeni magam, de mi van azokkal, akik nem? Rettegnek, hogy mi lesz akkor, ha a bántalmazó rájön, hogy segítséget kértek, s esetleg kioltja életüket. Mégis, úgy gondolom, mindenkinek jár az esély, hogy megvédhesse magát, akár egy erős férfi ellen.
Kedves elnyomottak, bántalmazottak! Kérlek titeket, merjetek szólni, merjetek segítséget kérni, hiszen így van remény arra, hogy véget érjen a rémálmotok. Ne tűrjétek, álljatok ki magatokért! Igen, mondani könnyű, tudom. Viszont nekünk, kívülállóknak is fontos, hogy megmenekülhessetek. Szóljatok az életetekért!

Új alkotás feltöltése

Nagyon jó és igen bátor dolog, hogy személyes történettel nyitsz, de ebben szerintem még több lehetőség van. Érdemes volna még dolgozni az anyagon. Részletesebben a visszaküldött doksiban.