Merj beszélni!

Műfaj: Novella

Talán, ha meg mernél szólalni, ha mindenki tisztában lenne azzal, mit jelent szabadnak lenni, más lenne az ország. Akkor nem lennénk elnyomva a politikusok által, nem kéne a fél világnak Magyarországon röhögnie. Ha mindenki felvállalná a véleményét, nyíltan - és nem csak otthon sunnyogva - a rendszer ellen, talán többre juthatnánk. De nem. Nem mered felvállalni a véleményed, mert félsz. Félsz a politikától, az elnyomástól, a megtorlástól, és attól, hogy hiába tennéd. Hiszen az ember egy olyan lény, aki nem tesz semmit hiába.

De talán nem is akarsz változtatni a jelenlegi helyzeteden. Ha így van, akkor megkérdezném: Tisztában vagy még az elnyomott szerepeddel, vagy már ahhoz is úgy hozzászoktál, hogy észre sem veszed? Hiszen csak sunnyogsz, otthon mondod a dumát asszonynak vagy a havernak, akik teljesen egyetértenek veled – mégis, egyikőtök sem mer kiállni nagyközönség elé, és felvállalni azt, amit gondol. Látjátok, emberek, ide jutott az ország a kommunista diktatúra alatt. Minden felnőtt fél, retteg kimondani, amit gondol, hiszen már úgy beléjük vésődött a megtorlástól való félelem, hogy nem képesek kiirtani magukból.

De azért mégis… Mindenki mondogatja, hogy szólásszabadság, amikor fogalmuk sincs a jelentéséről. Mert ha lenne, nem tartanánk itt. Akkor nem kéne érvekre hivatkoznunk, hogy mégis miért mondjuk azt, amit. Ha tisztában lennének eme fogalom jelentésével, egyszerűen csak kimondanák, amit másokkal meg akarnak osztani. Nem álnéven, ahogy a mai blogokat írják, hanem nyilvánosság előtt, felvállalva saját magukat.

Szerintem, a szólásszabadság nem attól függ, kimondjuk-e, hivatkozunk-e rá, hanem attól, hogy merünk-e beszélni. Mert ha nem vagyunk képesek legyőzni a saját félelmeinket, nem tudjuk szavakban, vagy akár írásban kifejezni magunkat, akkor bármit is mondunk az ismerősöknek, attól még nem lesz semmi jobb. Hiszen a rendszerváltás előtt is mondhattad a véleményed azoknak, akikben megbíztál, csak ennek nem szabadott a kormány, vagy a besúgóhálózatok fülébe jutnia. De ma már nincs ilyen. Nincsenek besúgóhálózatok, a kormánynak sincs joga megbüntetni a véleményed kimondása miatt.
Ma már tudhatja bárki, mit gondolsz. Lehet, hogy elítélnek érte, lehet, hogy megvetnek, de törvényesen nem tehetnek semmit.

Hát legyen bátorságod kimondani a véleményed! Hiszen ezt jelenti a szólásszabadság!

Új alkotás feltöltése