Szólj őszintén!

Műfaj: Esszé

A szólás- illetve sajtószabadság mindig központi téma volt és lesz is, nem csak egy-egy országban, hanem az egész világon. A legfőbb kérdések, hogy mi az a vélemény, amit nyíltan felvállalhatunk és nem sértünk meg vele senkit, valamint melyek azok a témák, amikről egyáltalán beszélhetünk nyíltan.
Először is fontos, hogy minden egyes embernek legyen saját álláspontja bizonyos témákkal kapcsolatban, hiszen ez is hozzásegít önmagunk feltérképezéséhez. Komoly témákkal kapcsolatban azonban úgy vélem, hogy kötelességünk állást foglalni és kitartani nézeteink mellett, mert ezzel nem csak a hozzászólók végtelen sorát bővítjük, hanem akár erkölcsileg is támogathatunk egy személyt, egy csoportot vagy egy kultúrát. Természetesen meg van a lehetőségünk, hogy figyelemre se méltassunk társadalmi kérdéseket, de elbújni az arctalan tömegbe, gyávaság. Viszont hallatni a hangunkat, bátorság.
Másodszor pedig nehéz korlátok között véleményt formálni. Nagyon sokan próbálják gátolni azt, hogy ki, miről ejthet szót, ami bizonyos mértékig érthető és elfogadható is, azonban ha ez sokáig fokozódik, földhözragadttá válhatunk és kismértékben megfosztanak szabad akaratunktól. Gondoljunk csak bele! Milyen lenne az életünk vagy hogyan élnénk, ha mostantól kezdve nem beszélhetnénk hétköznapi témákról, mint például könyvek, filmek, politika, tudományok.? Sehogyan sem, mert ez létszükséglet a számunkra.
Összességében tehát igenis merjünk megszólalni és kiválni a tömegből olyan kérdésekben is, amelyekről nehéz nyilatkozni, de persze csakis civilizált módon és kulturált körülmények között.


Új alkotás feltöltése