Jó hír a nyári szünet előtt - június 15-ig tölthetitek fel erőszak témában az alkotásotokat!

Örömmel jelentjünk, hogy az erőszak téma benyújtásiu határidejét meghosszabbítottuk, egészen az iskolai tanév végéig, június 15-ig! Még nem késő regisztrálni, csatlakozni, írni!

A Világháló-Irodalom Alapítvány és a Litera.hu többfordulós irodalmi alkotói versenyt hirdet középiskolás korú (14-20 éves) fiatalok számára a NEKEM NEM MINDEGY – Keresd a hangod! projekt keretében.

A verseny célja
A Nekem nem mindegy projekt a Világháló-Irodalom Alapítvány és a Litera irodalmi portál kezdeményezésében megvalósuló országos közösségi kampány, irodalmi verseny és tehetséggondozó program. Célunk egy modern európai társadalom alapvető együttélési szabályainak megismertetése az irodalom és a társművészetek eszközeivel középiskolás korosztályokban helyi pedagógusok és kortárs magyar írók aktív részvételével.

A nevezési szabályzatot itt találod.

A versenyben 14-20 éves fiatalok problémafelvető és –feltáró alkotásait várjuk saját életükben is fontos kérdésekről vers, novella, miniesszé, slam vagy egyéb írott műfajban.

A verseny témái és az alkotások feltöltésének határideje
1. „Ne szólj szám, nem fáj fejem.” – Szólásszabadság (2015. március 31.)
2. „Pénz számolva, asszony verve jó.” – Erőszak (2015. május 31.)
3. „Az ember és a kenyér színe fehér.” – Rasszizmus (2015. október 11.)
4. „Ezt is elviszem magammal.” – Elvándorlás (2015. december 6.)

Az alkotások a témák sorrendjében a benyújtási határidő végéig folyamatosan feltölthetők a www.nekemnemmindegy.hu oldalon.
Egy témában maximum 3 írásművet lehet feltölteni, akár azonos műfajban is (pl. három vers a szólásszabadság témában), de egyetlen alkotással is el lehet indulni a versenyben.
Az egyes témákra benyújtott legjobb alkotásokat fordulónként is díjazzuk.
Az egyes témák feldolgozásához és kibontásához pedagógusok és fiatalok számára segédanyagok találhatók a program honlapján.
A feltöltött szövegek nem sérthetik más személy vagy csoport emberi méltóságát, és nem tartalmazhatnak kirekesztő, gyűlöletkeltő megfogalmazásokat.

A kiemelt régiók mentorai, tehetséggondozói
Grecsó Krisztián, író (dél-alföldi régió)
Keresztesi József, író (dél-dunántúli régió)
Rácz Zsuzsa, író (észak-magyarországi régió)

Jelentkezés
A www.nekemnemmindegy.hu oldalon történő regisztrációval. Először a Csatlakozom gombra  kattintva regisztrálni kell az oldalon, majd a saját profiloldalba belépve feltölteni az alkotást (alkotásokat) az aktuális témában. A verseny részletes menetének leírása a honlapon található.

A verseny résztvevői
1. Kiemelt régiók: A dél-alföldi, dél-dunántúli és észak-magyarországi régióban működő valamennyi középfokú iskola (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola) 14-20 év közötti tanulója.
A kiemelt régiókból jelentkező, a versenyben induló diákok és pedagógusok legjobbjai minden téma zárásakor díjazásban részesülnek, és fordulónként gyűjtik a pontokat, amellyel versenyeznek az egész éves programban.

2. Nyitott verseny: 14-20 éves fiatalok, függetlenül lakóhelytől, állampolgárságtól, tanulói jogviszonytól.

Díjak

Téma győztesek
A szakaszdöntőkbe régiónként 10-10 fiatal kerül, akikkel a régió mentorai külön foglalkoznak, közülük kerülnek ki témagyőztesek, azaz a régiónkénti legjobb három alkotás szerzői, akik könyvcsomag jutalomban részesülnek.
A díjazottak kiválasztásában pedagógusok, a Litera.hu irodalmi szerkesztői és írók vesznek részt.
A legjobb alkotásokat a Litera.hu oldalain is publikáljuk.

Régiós győztesek
A harmadik forduló után, 2015 októberében régiós győzteseket hirdetünk a három forduló összesített pontszámai alapján. A régiós első helyezettek iPad mini-t és könyvjutalmat kapnak. Pontegyenlőség esetén a Litera.hu szakmai zsűrije hirdet végeredményt.
A második és harmadik helyezettek koncert- és színházjegyeket és könyvjutalmat nyernek.

Közönségdíj
A feltöltött alkotások közül a legtöbb Facebook lájkot kapott alkotó meglepetés különdíjban részesül.
A legjobb alkotásokat a Litera.hu oldalain is publikáljuk.

A legjobb régiós alkotók és tanáraik meghívást kapnak Budapestre, a Litera hagyományos előszilveszteri nagyrendezvényére a Trafó Kortárs Művészetek Házába 2015. december 30-án.

Pedagógus különdíj
A témák feldolgozására és kibontására buzdítunk minden pedagógust, akik foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel és osztályukban, és diákjaikkal csatlakoznak a versenyhez.
A legtöbb diákregisztrációval rendelkező pedagógusok – a versenyző régiókban 4-4 fő – értékes könyv- és ajándékutalványban részesül.

Országos győztesek
Az összesített régiós eredmények alapján maximum 12 alkotó jut az országos döntőbe. A legjobb régiós alkotások közül a Litera.hu zsűrije országos győzteseket is hirdet.
A legjobb fiatal szerzők fellépési lehetőséget kapnak a Litera 14. előszilveszteri estjén és különdíjban részesülnek.

Nyitott verseny
Olvasói szavazatok alapján a legjobb alkotások közül a szakmai zsűri minden témaforduló után a legjobb három alkotás szerzőjének könyvjutalmat ad.
A legjobb alkotásokat a Litera.hu oldalain is publikáljuk.


www.nekemnemmindegy.hu
www.facebook.com/nekemnemmindegy
info@nnm.hu